Over Kant en Stimorol

Afstand nemen van ons algoritmisch voorgekauwd buikgevoel. Even op adem komen in de neutrale zone. Maar die moet je wel durven (op)zoeken en niet zozeer je eigen mening in hand nemen, maar je mening in eigen hand nemen. “Sapere aude” (Durf wijs te zijn) was de slogan die Kant ten tijde van de Verlichting lanceerde. “Kritisch redeneren, onafhankelijk denken”. Niet enkel een recht, stelde hij, maar onze godverdomse plicht! 
Vandaag de dag is dat recht voor velen niets meer dan “ik heb recht op mijn mening” De hamvraag is overduidelijk of het wel om jouw mening gaat. Want zelfs dat gevoel in je buik is blijkbaar… Wat blijft dan? Inderdaad: de plicht. De plicht om dat algoritme in de “cojones” te trappen, meester worden van je eigen info en niet omgekeerd. 
Voorverpakte pakketten op maat zijn in: voedsel, kleding, … Geen probleem mee. Maar je info en bijgevolg mening? De consequenties zijn net een tikkeltje anders dan het verplicht verorberen van avocado met quinoa. Die info bepaalt in ruime mate of je voor partij A, B of C stemt en ongeacht waar partij A, B of C voor staan: je bent het jezelf verplicht om niet voor de voorverpakte versie te stemmen. Voorverpakte maaltijd A en Hipsterbroek B ruil je gewoon stante pede in voor C en D. Maar die partij, daar hang je in het slechtste geval vijf jaar aan vast. 
De jeugd van tegenwoordig – ik ben al zo oud om dit zonder schroom te kunnen neerpennen – heeft het niet altijd gemakkelijk om buiten de lijntjes van de eigen tijdlijn te kleuren. Vaak kennen ze alleen de voorverpakte versies. Misschien dat oude zakken als ik nog een extra plicht hebben: ze erop wijzen dat er ook echte, andere versies bestaan, ze even meenemen naar de neutrale zone, de andere “Kant” (die kon ik niet laten liggen)
Hoe dan ook is er hoop. Voor U, voor mij en voor Kant. Zoals de reclame van Stimorol op mijn tijdlijn: DARE TO OPEN YOUR MOUTH!!!
Maar laat er wel jouw eigen mening uitkomen…

Ps: De auteur distantieert zich van het feit dat zijn schrijfsel door één of ander obscuur algoritme louter en alleen uw (eigen?) mening bevestigt. Dit is louter toevallig, maar eigenlijk ook niet. Denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s